ANAF stârpește evaziunea fiscală

ANAF stârpește evaziunea fiscală

ANAF stârpește evaziunea fiscală

Agenția Naționalã de Administrare Fiscalã știe cine sunt contribuabilii onești față de statul român și care sunt veniturile oficiale ale fiecărui cetățean sau societate comercială. Cheltuirea unor sume mai mari decât cele oficiale va fi taxată cu aprox 10% prin suportarea unui(ei) TVA mai mare cu 10 procente decât cel plătit atunci când cheltuim doar bani obținuți legal. Pentru folosirea de bani obținuți ilegal(sunt foarte ușor de identificat prin metoda prezentată mai jos)  în sume mai mari de 500 lei (100 euro) poate deveni obligatorie identificarea pe bază de C. I. .
În acest fel se poate stârpi evaziunea fiscală, se poate diminua semnificativ corupția și pot fi identificate infracțiunile din domeniu și autorii acestora.

 

Soluție propusă (mini program de guvernare !?)

Plata în avans a TVA în conturile Trezoreriei. De ce să intre pe piață banii aferenți TVA când pot fi reținuți la sursă ?
Suntem peste 8 milioane de angajați si peste 5 milioane de pensionari.
NOI putem fi „armata” combatantă a statului român în lupta împotriva evazioniștilor. Vom fi și plătiți pentru asta prin sume fixe sau prin plata unei TVA de valoare redusă de 15% de exemplu în loc de 19%.
Cum?
Pe cardul de salariu (pensie) vom primi:
– lei valoare netă ce va fi utilizată pt plata valorii nete(fara TVA) a produselor, serviciilor achiziționate
– lei TVA ( aferenți TVA ) sau puncte TVA.
Exemplu
O persoană primește în prezent pe card 1785 lei ca drepturi salariale sau pensie. Cheltuind integral această sumă pt achiziția de produse cu TVA cea mai mare, de 19%, rezultă că 1500 lei au fost folosiți pt plata valorii nete a produselor și 285 lei pt plata TVA aferenta acestora. (Pt achiziția celor 285 puncte tva am putea fi favorizați plătind doar 225 lei (valoare aferentă unui tva de 15%)avantajul de 60 lei adaugandu-se valorii nete de 1500 lei (???) ). Acești bani din TVA pleacă în piață iar statul român nu reușește să îi mai recupereze integral. Fiind reținuți la sursă, statul intră în posesia lor în momentul plății drepturilor noastre bănești. Cardurile noastre vor găzdui practic banii în valoare netă și punctele tva ce vor fi folosite în momentul plăților achizițiilor efectuate.
Dacă pe un bon fiscal valoarea netă este de 100 lei iar valoarea tva este de 19 lei, de pe card vor fi retrași 100 de lei din valoarea netă și 19 lei din punctele tva.
Dacă pe un bon fiscal valoarea netă este de 100 lei iar valoarea tva este de 9 lei, în cazul achizițiilor de produse cu tva de 9%, sau mai mare de 9 lei în cazul achizițiilor de produse combinate ca valoare a tva,  de pe card vor fi retrași 100 de lei din valoarea netă și 9 lei sau X lei din punctele tva fiind însemnate punctele tva aferente diferentei pt valorile achizitionate.. Rezultă astfel, după consumarea integrală a valorii nete de pe card,             o restanță de puncte tva(cele însemnate – nefolosite în tranzacții)ce pot fi recuperate de la stat și transformate în lei.
Dacă agentul economic nu este plătitor de tva, de pe card va fi retrasă suma integrală trecută pe bonul fiscal și însemnate punctele tva aferente valorii achiziționate(19% puncte tva aferente valorii bonului fiscal).

Daca se retrag bani cash de la bancomate și se folosesc sub această formă, de pe card vor fi retrase doar punctele tva aferente bonurilor fiscale și vor fi însemnate celelalte puncte tva aferente valorii bonurilor fiscale pt produse cu valori ale tva mai mici de 19%, sau vor fi doar însemnate aceste puncte tva în cazurile tva zero ale agenților comerciali neplătitori de tva.

Acest gen de fiscalizare a tranzacțiilor ar asigura și alte surse suplimentare de venit(impozit pe venit) nu numai din recuperarea TVA.

Trebuie găsite soluții pentru fiecare situație particulară ce poate apărea.

Recuperarea TVA plătită în avans din drepturile salariale sau pensii pt cazurile plăților cash ar putea fi făcută spre exemplu:

  • la tarabă în piețe prin intermediul cititoarelor de card pt însemnarea punctelor tva (tva valoare 0 probabil) aferente achizițiilor din piețe, cititoare arondate unui server central al pieței.
    Cumperi de 9 lei legume de la o tarabă, pe ecranul cititorului de carduri, vânzătorul scrie suma respectivă iar prin scanarea cardului se însemnează punctele tva aferente valorii legumelor cumpărate.
  • etc?????
Oricine dorește să beneficieze de facilitățile acordate celor cu veniturile fiscalizate poate solicita acest lucru fiind necesară impozitarea cu 10% doar a veniturilor care nu provin din surse justificate gen schimb valutar, înstrăinare bunuri etc

 

Veniturile fiscalizate, în momentul cheltuirii lor, trebuie să beneficieze de prețuri mici ale produselor si serviciilor în timp ce veniturile nefiscalizate să suporte prețurile mărite ale acestora

Spre exemplu:

prețul unui litru de carburant pt veniturile nefiscalizate (de pe cardurile care nu conțin și puncte tva), să fie cu 1 leu mai mare decât pt veniturile fiscalizate (de pe cardurile care conțin și puncte tva)   Prețul actual de aprox 5 lei/litru să fie crescut la 6 lei/litru(sau aplicarea dublării valorii tva pentru carburanti!?). 


În PECO intră să alimenteze atât contribuabilii onești cât și evazioniștii si infractorii.
Acum, despre banii folosiți nu putem ști dacă sunt obținuți legal sau nu dar dacă nu vor avea pe card punctele tva cu care să achite tva-ul de pe bon atunci va plăti această taxă majorată cu o parte din banii obținuți ilegal oferind totodată informații despre  cei care fac ilegalități financiare.

prețul unui pachet de țigări pt veniturile nefiscalizate (de pe cardurile care nu conțin și puncte tva), să fie cu 2 lei mai mare decât pt veniturile fiscalizate (de pe cardurile care conțin și puncte tva)

 

prețul valutei (euro,dolar..) pt veniturile nefiscalizate (de pe cardurile care nu conțin și puncte tva), să fie cu 1 leu mai mare decât pt veniturile fiscalizate (de pe cardurile care conțin și puncte tva)

Și valoarea TVA ar putea fi crescută la 25% și va fi suportată de veniturile nefiscalizate (de pe cardurile care nu conțin și puncte tva), în timp ce veniturile fiscalizate(de pe cardurile care conțin și puncte tva) vor suporta doar 15% TVA 
Produsele care au cota actuala de tva = 9% vor avea 15%
Produsele care au cota actuala de tva = 5% vor avea 8%
Plătim 15 lei pt a primi 25 puncte tva
Plătim 9 lei pt a primi 15 puncte tva
Plătim 4,8 lei pt a primi 8 puncte tva

NU mai fiți bătaia de joc a evazioniștilor!
De peste un an de zile propun aceasta soluție simplă de stârpire a evaziunii și economiei subterane
De ce nu se aplică?
Ce interese sunt protejate?

 

Cine va avea curajul să implementeze plata în avans a TVA, va rămane muuult timp la guvernare.

Veniturile nefiscalizate provenite din evaziune, comert ilegal, șpăgi, meditații, bacșiș, bani la negru, veniturile cultelor religioase s.a, toate vor fi impozitate indirect cu aprox 10%, dacă cei cu venituri fiscalizate vor plăti tva 15% iar veniturile nefiscalizate vor suporta un tva de 25%.

În momentul în care încep să fie vizibile în buget rezultatele metodei propuse putem trece la

Veniturile legale vor beneficia de
TVA 15% pt copii, pensionari și salariați
TVA 18% pt societăți comerciale

Veniturile ilegale vor suporta
TVA 25% pt evazioniști, infractori

 

Ilegalitatea trebuie descoperita si pedepsita.Utilizarea banilor obtinuti ilegal pt diverse achizitii fara punctele tva aferente veniturilor legale ne poate da indicii despre beneficiar si asigură incasarea la bugetul statului a unui procent de aprox 10%, prin suportarea unui tva de 25% comparabil cu tva 15% aplicat veniturilor legale

Comentarii pe Facebook
Arata si prietenilor tai!