Ora – înainte sau înapoi ?

Ora - înainte sau înapoi ?

Ora – înainte sau înapoi ?

Revenim la ora „oficiala” – Stiti cum veti da ceasurile?
.
Inainte sa dam ceasurile inainte si inapoi trebuie sa stiti care dintre ore este cea “oficiala”. Caci exista o astfel de ora oficiala, de la care s-a decis ca trebuie mutata limba ce indica ora. Aceasta este ora de iarna, ora standard pentru toate tarile de pe glob si fata de care diferentele de fus orar sunt cele reglementate international prin impartirea teritoriilor lumii pe fuse orare.
Ideea realizarii unui decalaj orar manual asa incat societatea sa beneficieze de o ora in plus de lumina naturala si astfel sa se economiseasca curentul electric in case si in mediul industrial a aparut in 1895 din partea astronomului britanic George Hudson. Insa abia in 1930 a fost pusa in practica pentru prima data de catre Germania si Austro-Ungaria, fiind apoi adoptata de tot mai multe state ale lumii. In prezent aproape toate tarile europene au adoptat ora de vara, ca si SUA, Canada, cateva tari din America de Sud, din Africa si chiar cateva provincii din Australia precum si Noua Zeelanda.
Cand se schimba oraTrecerea de la ora de iarna la ora de vara se face intotdeauna in ultima duminica din luna martie iar ceasul se da inainte, ora 3:00 dimineata devenind ora 4:00, ziua respectiva avand astfel doar 23 de ore.
Invers, trecerea de la ora de vara la ora de iarna se face intotdeauna in ultima duminica din luna octombrie iar ceasul se da inapoi, ora 4:00 dimineata devenind ora 3:00, ziua respectiva avand astfel 25 de ore.
Prima schimbare de ora prin care vom trece este asadar revenirea la ora de iarna, in noaptea dintre 26 si 27 octombrie 2013; urmatoarea fiind trecerea la ora de vara in noaptea dintre 29 si 30 martie 2014.
In Uniunea Europeana ceasurile se dau inainte sau inapoi in acelasi moment in toate tarile. Astfel, daca in Romania trecerea la ora de iarna inseamna schimbarea orei 3:00 in ora 4:00, in Austria, Germania si celelalte tari central europene ora se schimba simultan, din 2:00 in 3:00 iar in Marea Britanie si Portugalia in acelasi moment de timp, doar ca acolo ceasul se schimba din 1:00 in 2:00. Dincolo de ocean, schimbarea orei nu se face in tandem cu Europa ci abia cand ceasul de acolo ajunge la 2:00 ora locala. Mai jos, in America de Sud, Chile schimba ora nu in ultima duminica ci in a doua duminica a lui martie, respectiv a lui octombrie, iar schimbarea se face la ora locala 0:00. Ceea ce face ca de exemplu diferenta de fus orar intre Romania si Chile sa fie de sapte ore in timpul verii, cinci ore in timpul iernii si sase ore in cele cateva saptamani intre datele de schimbare a orei din cele doua tari.

 

Comentarii pe Facebook
Arata si prietenilor tai!