Sirtaki… lângă Acropolis

Sirtaki... lângă Acropolis

Sirtaki… lângă Acropolis

Sirtaki sau syrtaki[1] (în greacă συρτάκι) este un dans popular[2][3] de origine greacă, coregrafiat de Giorgos Provias pentru filmul Zorba Grecul (1964).[4] Este un dans popular grecesc de apariție recentă și un amestec de mișcări lente și rapide ale dansului hasapiko. Dansul și acompaniamentul muzical compus de Míkis Theodorakis sunt, de asemenea, numite Dansul lui Zorba.

Numele sirtáki provine de la cuvântul grecesc syrtos – de la σύρω (τον χορό), care înseamnă „trage (dansul)” -, un nume comun pentru un grup de dansuri tradiționale cretane caracterizate prin așa-numitul stil „tras”, spre deosebire de pidikhtos (πηδηχτός), un stil săltat. În ciuda acestui fapt, sirtaki încorporează atât elemente syrtos (în părțile mai lente), cât și elemente pidikhtós (în părțile mai rapide).

Acropole , acropole sau acropole [1] [2 ] Acropole ( greaca antică : κροκροσός, tró Akrópolis , din įkros (άκρος) sau ákron(άκρον) ] a fost în Grecia antică o așezare , mai ales o cetate , construită pe o suprafață de pământ ridicat – adesea un deal cu laturi precipitate , ales pentru scopuri de apărare. [3] Acropolei au devenit nucleele marilor orașe ale antichității clasice , cum ar fi vechea Atena , și din acest motiv sunt repere uneori proeminente în orașele moderne cu trecut vechi, cum ar fiAtena modernă.

Comentarii pe Facebook
Arata si prietenilor tai!